Als jeugd- en gezinscoach voor het Jeugdondersteuningsteam Spijkenisse kwam Marjette niet lang na haar afstuderen direct al veel in contact met cliënten. “Bij mijn sollicitatie heb ik gelijk aangegeven dat ik aan het begin van mijn loopbaan zit en zoekende ben naar hoe ik te werk ga en ben in mijn contact met cliënten.” Een mooie samenloop van omstandigheden zorgde ervoor dat ze via haar manager in contact kwam met Dori Koenen coaching, die bezig was met haar opleiding tot supervisor en op zoek was naar jeugdwerkers om te begeleiden.

“Toen ik aan het team vertelde dat ik naar Dori zou gaan was iedereen direct heel enthousiast. Ze geeft vaker trainingen aan ons team en iedereen is altijd heel erg over haar te spreken.”, vertelt Marjette enthousiast.

Mijn persoonlijke doelen als starter in de jeugdzorg

In 10 sessies ontwikkelde Marjette zich verder in haar werk als jeugdwerker. “Mijn voornaamste doel was om me professioneler op te stellen en sterker te staan tegenover mijn cliënten.” Het eerste wat zij daarom inbracht bij de sessie met Dori was dat hoe ze zich professioneler kon opstellen naar haar cliënten. “Als ik bijvoorbeeld het antwoord op een vraag niet wist, vond ik het lastig om toe te geven dat ik dit niet wist of zelf ook moeilijk vond.”

“Dori is ontzettend goed in het ontdekken van sterke punten en om je zelf te laten inzien waarom je altijd op een bepaalde manier reageert. Doordat je er op die manier zelf achter komt, slaagt ze erin om écht een verandering teweeg te brengen.”, omschrijft Marjette het supervisie-traject.

Leren om procedures los te kunnen laten

“Door de supervisie sessies met Dori ben ik erachter gekomen dat ik zaken soms iets meer mag loslaten. Als starter heb je de neiging om je veel vast te houden aan procedures. Maar je werkt met mensen, dan verlopen dingen nu eenmaal niet altijd volgens de procedure.” Ze vertelt dat Dori haar heeft doen inzien dat het heel gebruikelijk is dat dingen anders lopen dan je ze gepland had, maar dat dit niet betekent dat het ‘niet is gelukt’. “Ik ben gaan inzien dat het niet altijd hoeft te lopen zoals ik in mijn hoofd had. Het gaat erom waar mijn cliënt mee zit. Als ik daarop kan aansluiten en toch mijn punt kan maken, gaat het goed. Ook al gaat het dan op een heel andere manier dan ik van tevoren had bedacht.”.

Ter illustratie hiervan noemt ze een cliënt die haar onlangs vertelde te willen stoppen met de begeleiding. Ze had hier geen goed gevoel over. Door de sessies met Dori heeft ze geleerd hoe ze dit op een professionele manier duidelijk kan maken. “Voorheen zou ik mijn gevoel niet hebben uitgesproken. Nu liep het juist op een fijne manier en konden we zelfs weer met elkaar in gesprek. Door de supervisie van Dori kan ik zeggen dat ik nu nog contact heb met deze cliënt.” Daarin ben ik echt gegroeid als professional.