Twee jaar geleden kwam Donny bij Dori Koenen terecht. Privé liep het niet zo lekker waardoor hij op zijn werk ook vast liep. De motivatie en energie ontbraken al enige tijd en dit begon hemzelf en zijn collega’s steeds meer in de weg te zitten. “Het lukte totaal niet om me ergens toe te zetten”, vertelt Donny over deze periode.

Aangeven bij je leidinggevende dat je vastloopt op je werk

“Wanneer je niets zegt, weten mensen ook niet waar bepaalde gedragingen vandaan komen. Ze maken dan hun eigen interpretatie van waarom dingen niet goed gaan of waarom je op een bepaalde manier reageert”. Lange tijd vond Donny het ontzettend moeilijk om met iemand te praten over hoe hij zich voelde.

Van huis uit was hij dit niet gewend en om aan zijn leidinggevende bij de gemeente Nissewaarde aan te geven dat het even niet zo lekker liep was voor hem dan ook een grote stap. “Nadat ik dit voor mezelf had overwonnen en ik aangegeven had dat ik behoefte had aan ondersteuning, raadden zij mij Dori aan. Ik had al veel goede verhalen over haar gehoord, dus het leek mij direct een goed idee.”

Met Dori onderzoeken waar problemen vandaan komen

“Bij Dori had ik direct een heel goed gevoel. Sommige mensen hebben dit van nature en zij absoluut ook. De rust die ze uitstraalt: je voelt je direct heel veilig. Gek genoeg vond ik het toen helemaal niet zo moeilijk om me open te stellen en begon ik te vertellen zoals ik dat eigenlijk nog nooit gedaan had.”

“Al gauw kwamen we erachter dat mijn problemen op het werk voornamelijk voortkwamen uit min privé situatie.” Donny vertelt Dori over zijn privé situatie; de scheiding van zijn ex en hoeveel weerslag dit gaf op hoe hij functioneerde. “Ik voelde me heel verantwoordelijk en was veel te toegeeflijk. Ik stelde mezelf verantwoordelijk om problemen op te lossen, in plaats van ook voor mezelf op te komen. Hierdoor kwam ik in de knel, wat resulteerde in veel frustratie.”

De regie terugpakken

Om weer meer regie over zijn eigen leven te krijgen moest Donny leren zichzelf niet weg te cijferen door meer te praten, zich meer open te stellen en sneller zijn grenzen aan te geven. “Dat was moeilijk. Dori weet je wel aan het werk te zetten”, lacht Donny. “Na een sessie met haar kom je tot veel nieuwe inzichten over hoe je zelf bent. Je komt jezelf tegen, dat is soms wel confronterend. Dori weet heel goed wanneer ze je moet prikkelen of iets meer druk moet zetten.”

Inmiddels zijn we ruim twee jaar verder en heeft Donny nog dagelijks baat bij de ontwikkelingen die hij door het coachingstraject bij Dori heeft doorgemaakt. Hij geeft sneller zijn grenzen aan en is alerter op hoe hij zich voelt. “Vragen om hulp wanneer ik dat nodig heb, aangeven wanneer ik niet een zaak extra op me kan nemen en accepteren dat ik soms niet alles kan wat ik wel zou willen is iets waar Dori me echt bij geholpen heeft. Nog steeds word ik hier sterker in en pas ik het beter toe. Je maakt het jezelf steeds meer eigen, zodat je blijft groeien als persoon.”