Werk en privé combineren is voor veel mensen een uitdaging. Wanneer de werkdruk dan ook nog eens hoog is en je privé ook voor uitdagingen komt te staan, kun je soms iets te veel op je bordje krijgen. Zo ook bij Floor, werkzaam als jeugdbeschermer bij Jeugdbescherming Rotterdam-Rijnmond. “De zaken waren pittig en op een gegeven moment merkte ik dat ik vastliep in het combineren van mijn werk met mijn privéleven.”

Op het randje van een nieuwe burn-out

Ze herkende de klachten van een eerdere burn-out die zij had gehad en ging daarom in gesprek met haar manager. “We hadden het al eerder gehad over een coachingstraject en nu ik merkte dat het weer de verkeerde kant op ging wilde ik daar direct actie op ondernemen.” Haar manager vroeg een coachingstraject aan bij personeelszaken, waarop Floor terechtkwam bij Dori Koenen coaching. Tegelijkertijd ging ze 50% werken, om te voorkomen dat ze zou uitvallen en om tijd en rust te hebben om weer te gaan opbouwen.

“Ik vond het heel fijn om met Dori te praten. Vooral tijdens de kennismaking vond ik het verrassend makkelijk om alles te delen wat me dwars zat en waarvan ik last had. Ik herinner me goed het begrip dat ik voelde vanuit Dori. Ze had zoiets van: “Je hébt ook veel op je bordje, dus het is niet gek dat je je zo voelt.” Het begrip was voor mij enorm fijn.”

Hoge druk en verantwoordelijkheid als alleenstaande moeder

Naast de hoge werkdruk, had Floor ook binnen haar gezin de nodige zorgen. Als alleenstaande moeder, die vier dagen per week werkt, waren er namelijk een aantal zaken in de echtscheiding die voor veel spanning zorgden. “Er moest een eindeloze hoeveelheid dingen geregeld worden. Daardoor ervoer ik veel stress om het altijd maar proberen op te lossen.”

Meer balans tussen inspanning en ontspanning

Het coachingstraject met Dori focuste zich vooral op het doel meer balans tussen inspanning en ontspanning te creëren. “We zijn begonnen bij het beter leren aangeven van mijn grenzen.” Ze moest zichzelf aanleren in een eerder stadium ‘nee’ te zeggen en voor zichzelf te kiezen. “Dat hield in dat ik privé gezien niet altijd alles moest willen oplossen of op me nemen. In mijn werk hield het in dat ik me beter bewust werd van wanneer ik wel of niet een nieuwe zaak erbij moet nemen.”

“Ik kijk nu ook anders naar dingen. Voorheen kon ik al opzien tegen een dag met 2 of 3 afspraken. Ook in mijn scheiding liep ik hier tegenaan. Er was zo’n grote berg met dingen die moesten gebeuren, dat ik het niet meer kon overzien. Nu bekijk ik het in stukjes. Wat moet er vandaag en wat kan eventueel op een andere dag?”, vertelt Floor. ““Wanneer is de dag geslaagd?”, dat is één van Dori’s bekende uitspraken”, lacht ze. Door kleinere doelen te stellen en een realistische verwachting van de dag te hebben, voel ik me aan het eind van de dag een stuk positiever. Daardoor heb ik ook energie om dingen te doen die ik eerst liet zitten omdat ik bijvoorbeeld oppas moest regelen – wéér iets voor op mijn to-do lijstje.”

“Dori is heel direct, maar op een prettige manier. Dat heeft mij enorm geholpen om daadwerkelijk de stappen te zetten om het overzicht terug te krijgen. Inmiddels werk ik weer volledig.”