Interview Lia – eCoaching

eCoaching jeugdzorg

Lia was zelf docent Communicatie en gaf het vak Digitale Hulpverlening toen zij gevraagd werd als coachee voor Dori’s eCoachingtraject. “Het leek mij interessant om zelf te ervaren hoe eCoaching werkt zodat ik dit weer kon meenemen in mijn lessen”, vertelt Lia. “Uiteindelijk heb ik er zoveel meer aan gehad dan alleen die ervaring.”

Persoonlijke betrokkenheid en diepgang in een eCoachingstraject

Een vraag die centraal stond tijdens het ecoachingstraject was hoe Lia meer kon genieten van haar werk in plaats van het als ‘werk’ en een plicht te ervaren. “In het begin was ik sceptisch over hoe een coachingstraject zonder face-to-face contact echt diepe inzichten zou kunnen geven”, vertelt Lia. Ondanks haar aanvankelijke scepsis, merkte Lia al snel dat Dori’s eCoaching haar verrassend veel inzichten bracht. “Het is bijzonder hoe zij diepgang wist aan te brengen en mij wist te raken in de kern van mijn vraag. Iedere keer dat er een e-mail van haar in mijn mailbox landde straalde ik gewoon. Ik keek telkens enorm uit naar de e-mails van Dori.”

Lia had niet verwacht dat ze een dergelijke mate van wederzijdse betrokkenheid bij het eCoachingstraject zou ervaren. Sterker nog; ze vond uiteindelijk zelfs dat het eCoachingstraject een bepaalde meerwaarde had ten opzichte van reguliere coaching. “Ik vond het heel prettig om naar een mail te kunnen terugkijken en er rustig over na te kunnen denken. Ikhad tijd om mijn antwoorden te formuleren, heel anders dan in een gewoon (telefonisch) gesprek waar je direct moet reageren. De reactietijd die eCoaching je biedt heeft voor mij echt meerwaarde. Je kunt je email herschrijven en aanvullen.”

Terugkijken met een grote glimlach

Nog altijd merkt Lia dat er een glimlach op haar gezicht verschijnt op het moment dat ze praat over haar eCoachingstraject bij Dori. “Alhoewel ik zelf les geef op dit gebied, wist Dori me telkens weer te verrassen met haar opdrachten. Die waren zonder uitzondering leuk en uniek. Zo moest ik een keer muziekstukken uitzoeken die pasten bij een sfeer en dat was voor mij volkomen nieuw.

“Dori heeft het vermogen om heel erg afgestemd te zijn, waardoor ik er zelf ook helemaal voor wilde en kon gaan. Ze weet ook in haar eCoachingstrajecten enorm veel verbinding te creëren waardoor het heel persoonlijk én doeltreffend was. Ze laat je nadenken over aspecten van mijn vraag waar ik zelf niet op gekomen was. Dat vond ik uniek en dat heeft meerwaarde. Ik kan zelf heel veel bedenken en lezen, maar als iemand me dan ergens kan brengen waar ik zelf nog niet gekomen ben of onderzoek naar heb gedaan, dan word je pas echt geraakt en gemotiveerd. En dat kan Dori als geen ander.”