Interview Vivianne – Jeugd en Gezinscoach

Toen Vivianne terug kwam van haar zwangerschaps- en ouderschapsverlof, voelde het voor haar alsof ze nieuw was in het werkveld. “Ook al zegt iedereen om je heen: “Doe het rustig aan en geef het de tijd”, het is iets wat je rationeel wel kan begrijpen, maar omgaan met de emotie die erbij speelt is heel lastig.”

Wie ben ik als persoon?

Haar casusregisseur bood haar een supervisietraject bij Dori aan. Samen met haar ging ze in eerste instantie op zoek naar wie Vivianne is als persoon. “Je werk is altijd een overkoepeling van hoe je als mens bent opgevoed, de normen en waarden die je meegekregen hebt en de manier waarop je naar dingen kijkt. Om daar eerst inzicht in te krijgen hielp mij enorm in het begrijpen en veranderen van mijn eigen gedrag.”

Wanneer je weerstand voelt in je werk

Een gevleugelde uitspraak van Dori waar Vivianne nog regelmatig aan denkt op het moment dat zij zich in een lastige situatie bevindt op haar werk is: “Zodra je weerstand voelt, bedenk je dan dat weerstand een cadeautje is.” Dit geldt voor het werk met de cliënten, maar ook voor haarzelf. “Door de weerstand die ik bij mezelf voel te onderzoeken, kwam ik erachter dat ik makkelijk mijn eigen wensen aan de kant schuif om te voldoen aan de normen en waarden van anderen. Door de sessies met Dori ben ik veel meer op mijn eigen benen komen te staan. Ik ben enorm gegroeid en besef nu dat ik mijn eigen pad mag lopen en dat sommige beperkingen van anderen mij niet hoeven te beperken.”

Ontwikkeling in haar werk als jeugd en gezinscoach

“Ik voelde mij heel sterk toen ik bij Dori wegging.” Die ontwikkeling merkt Vivianne ook in haar werk. Tijdens supervisie bracht Vivianne ervaringen in vanuit haar eigen werk met gezinnen. “Ik kan de gezinnen waar ik kom nu beter helpen. Dori stelde vragen waardoor ik erachter kwam dat ook cliënten weerstand in mijzelf oproepen en dat ik dat kan gebruiken als hulpverlener.” Zo was er een situatie waarin Vivianne enerzijds merkte te willen helpen, maar anderzijds liefst wegbleef uit een gezin. Na dit tegenstrijdige gevoel in supervisie onderzocht te hebben kon ze het inbrengen in de begeleiding van het gezin. “Ik zei: als ik hier ben heb ik het gevoel dat ik weg wil, dat ik wil vluchten.” De vrouw moest vervolgens huilen en vertelde Vivianne dat zij zichzelf ook zo voelde, dat ze niet verder komt met haar kind en dat niets lijkt te helpen. “Het wordt vaak enorm gewaardeerd als je zo open bent, waardoor het gesprek dat je bij zo’n gezin hebt veel constructiever wordt.” “Ik ben Dori zo dankbaar dat ze me geholpen heeft deze ontwikkeling en groei op persoonlijk én professioneel vlak door te maken. Zij heeft me de handvaten gegeven waardoor ik verder kan in dat proces. Dori staat bij mij écht op een voetstuk.”

  Gezinshuis coaching

Dori Koenen coaching
Beverveen 309
3205 AD Spijkenisse

Tel: 06 22 65 64 21
E-mail: dori@koenen.nl
LinkedIn Dori Koenen coaching

KvK: 24432586
BTW: NL001440140B50
LVSC registratie
Registercoach: KOE011-RC
Supervisor: KOE011-S