In 2014 begon Linda samen met haar man Ilco een gezinshuis via Gezinshuis.com. “Als onderdeel van het traject om een gezinshuis te starten, wordt er een coach aan je gekoppeld. Voor onze gezinshuiscoaching werden we gekoppeld aan Dori Koenen. Zij was, net als wij, net begonnen hiermee, dus voor ons beiden was dit nieuw,” vertelt Linda.

“Wanneer je een gezinshuis leidt, zit je eigenlijk in een soort driehoeksverhouding. Als franchisenemer van Gezinshuis.com controleren zij onze persoonlijke ontwikkeling, terwijl de zorgaanbieder (gedragsdeskundige) weer eindverantwoordelijk is voor de zorg voor de kinderen. Dori was er vooral voor ons eigen stukje.”

Coaching bij de start van het gezinshuis

“Toen we begonnen met gezinshuiscoaching stond ons gezinshuis een beetje op z’n kop door een aantal nieuwe plaatsingen. Op zo’n moment moet iedereen zijn rol in het gezinshuis nog vinden en bovendien heb je nog geen band opgebouwd met de ouders of andere familieleden van de kinderen. Dori heeft toen voorgesteld om de oefening met de zandbak te doen, waarbij iedereen zichzelf ten opzichte van elkaar plaatst in een bak met zand. Dat was voor mij echt een eye-opener”, vertelt Linda.

De plek waar zij stond beviel haar niet en daarmee werd haar ook ineens duidelijk waar bepaalde problemen en gevoelens vandaan kwamen. “Mijn man stond in het midden, als de spil van het geheel. Ik stond erbij als een poppetje met een dienblad: ik overzie alles en bedien iedereen. ”Die positie had Linda niet bewust ingenomen, maar ze herkende zich wel in iemand die veel bezig is met het iedereen naar de zin maken. “Ik wilde daar samen met Ilco in het midden staan.”

Filteren waar de angel zit

Dat moment van realisatie was wat Linda nodig had om ook daadwerkelijk aan de slag te gaan met het veranderen van de situatie. “In het begin van de gezinshuiscoaching gingen Ilco en ik vaak samen naar Dori, maar op een gegeven moment zijn we ook vaker los van elkaar naar een coaching sessie gegaan. Het is soms heel goed om specifiek met je eigen dingen aan de slag te gaan.”

“Dori kan van die vragen stellen waardoor het kwartje valt. Dat je denkt: Ja! Dat is precies wat ik altijd doe, inderdaad. ”Linda geeft bovendien aan dat ze, wanneer ze zich opnieuw in een dergelijke situatie bevindt, ze dit sneller herkent en er accurater op kan reageren. “Op zo’n moment hoor ik in mijn hoofd Dori weer dat zinnetje zeggen dat de spijker op z’n kop sloeg. Het zijn gewoontes die je eerst zelf niet ziet, maar door Dori’s scherpte ineens gaat beseffen.”

Ook Linda’s man, Ilco, met wie ze samen het gezinshuis runt is positief over zijn ervaringen met Dori. “Ik vind dat ze vooral heel erg goed kan luisteren,” vult hij aan. “Ze kan je verhaal heel goed filteren. Zelfs wanneer ik van mezelf vind dat ik een onsamenhangend verhaal ophang, weet zij precies te benoemen waar de angel zit.”

Ook op het moment dat Linda en Ilco hadden kunnen kiezen voor een andere coach, hebben zij besloten bij Dori te blijven, ook al wonen ze op een uur rijden afstand van haar. “Dat uurtje rijden hebben we graag over voor een coach die zo prettig voelt en ons zo doeltreffend helpt!” sluit het echtpaar af.