Talisa Gezinshuiscoaching

Talisa komt zelf uit de jeugdhulpverlening als kind, dit is mede waardoor ze er nu grote affiniteit mee heeft. Vanuit die ervaring is ze terechtgekomen bij Gezinshuis.com waar ze zich aanmeldde toen ze nog maar 24 jaar oud was. “Mijn eigen pleegmoeder en pleegzus zijn nu ook een gezinshuis, dus het is heel leuk om te zien hoe onze eigen ervaring ons gevormd heeft.”

“Ook door mijn jonge leeftijd vond ik het soms een uitdaging om mijzelf te positioneren als professional ten opzichte van de ouders van de kinderen. In sommige gevallen zijn zij een stuk ouder dan dat ik ben, dus dan is het belangrijk te laten zien dat ik weet waar ik het over heb.”

Een gezinshuis en studie combineren

Voor Talisa was coaching op dat moment geen verplichting, maar ze wilde zelf graag iemand die haar goed kon begeleiden zodat zij zich verder kon ontwikkelen. Aangezien ze ook bezig is met een opleiding Social Work aan de Hoge School en daarvoor een praktijkbegeleider nodig had heeft ze samen met Dori een mooie manier gevonden om dit te combineren met gezinshuiscoaching.

“Elke casus die ik voorleg aan Dori en gebruik in mijn studie is een gebeurtenis uit mijn eigen gezinshuis. Daar ga ik met Dori mee aan de slag om die specifieke eigenschap van mezelf op een andere manier tot uiting te laten komen.” Een voorbeeld hiervan is het aanbrengen van structuur in de gesprekken. “Ik kan erg van links naar rechts gaan met mijn gedachten en mis ik wel eens de structuur wanneer ik met de jongeren in gesprek ben. Dori kan heel goed orde creëren in het gesprek dat ik met haar voer, zonder mij te belemmeren in mijn verhaal. Zo kan ik écht met haar oefenen hiervoor.”

“Je loopt soms tegen dingen aan waarover ik binnen mijn eigen netwerk niet kan sparren aangezien die expertise er niet is. Mijn winkel is als het ware op orde, maar de etalage niet. Dori helpt me om dit ook zo professioneel over te laten komen als dat het in de praktijk is.”

“Door mijn passie en onderbuikgevoel gaan veel dingen in het gezinshuis me van nature makkelijk af. Maar wanneer ik deze handelingen concreet wil beschrijven dan mis ik wel eens de woorden om het goed naar buiten te brengen. Dori merkte dit direct in ons eerste gesprek, waardoor ik veel rust kreeg in mijn hoofd omdat ik wist dat ik de juiste keuze voor een coach had gemaakt. Met haar zal ik echt verder komen als jeugdzorg professional.”

Coaching is meer dan alleen voldoen aan een verplichting voor je keurmerk

Het combineren van haar gezinshuis en studie gaat Talisa redelijk makkelijk af. “Ja, het is wel eens druk, maar dit past van nature bij mij. Ik ben iemand die nooit stil zit en mijzelf wil blijven doorontwikkelen.”

Inmiddels hebben Dori en Talisa een samenwerking gevonden die voor hen heel goed werkt, deels face-to-face en deels – met name voor studiezaken – via de mail. “Vaak breng ik een casus in, wat ik voor mijn studie kan gebruiken. Dan hebben we eerst een gesprek, waarin ik het issue goed kan overbrengen op Dori. Daaropvolgend coacht ze me soms via de mail over de volgende stappen die uit het gesprek gekomen zijn, of geeft ze feedback op verslagen hierover voor mijn studie.”

Over het coachingstraject met Dori voor gezinshuisouders is Talisa heel duidelijk: “Er zijn veel gezinshuisouders die over haar praten en hun ervaringen delen. Nu ik haar zelf als coach heb mogen ervaren verbaast dit mij niet: ze is een hele goede coach. Integer, heel empatisch en ze durft te zeggen waar het op staat. Vaak gaan die eigenschappen niet samen. Zij doet dat heel subtiel en ik ben blij dat ik haar als coach gekozen heb.”