Een goed functionerend team is voor veel organisaties een waardevol bezit. Teambegeleiding is daarom vaak erg nuttig, wanneer er onrust binnen een team bestaat of ter preventie daarvan. Zo ook bij het team van Rob van Everdingen, gebiedsmanager van Enver.

Nadat een lid uit het team dat hij managede vertrokken was, constateerde de rest van het team dat er nog steeds onrust bestond. Ze constateerden zelf dat het evenwicht in het team mbt de samenwerking niet hersteld was en ze wilden daar als team mee aan de slag. “Op zo’n moment is er net even iets meer nodig dan een teamoverleg met mij om een vertrouwde omgeving te creëren zodat er meer gezegd kan worden dan normaal.”

Een veilig omgeving voor het uitspreken van frictie

“Dori kan als geen ander zo’n veilige omgeving creëren,” vertelt Rob. “Ze kan heel goed de emotie uit een situatie halen, zodat mensen er rationeler naar kunnen kijken. Wat ik Dori vaak zie doen is op een goede manier luisteren naar de medewerker en teruggeven wat ze gehoord heeft. Daar ligt de kracht van een extern persoon.”

Van zijn team hoorde Rob terug dat Dori er goed in was geslaagd om ook in teamverband dit gevoel van veiligheid te creëren. “Ze vertelt hen direct duidelijk dat het vanuit het team moet komen. Het team wil met elkaar verder, en daar kunnen ze Dori voor gebruiken, maar uiteindelijk moeten ze het zelf doen. De medewerkers gaven aan dat ze daardoor met elkaar begonnen te praten en durfden te zeggen wat er gezegd moest worden.”

Ervaring als gedragswetenschapper en jeugdzorgprofessional

Na de teambegeleiding werd door het team duidelijk aangegeven dat er noten waren gekraakt. “De ervaring leert dat de problemen nooit 100% opgelost zijn, maar er zijn wél belangrijke zaken opengegooid waardoor ze afspraken met elkaar hebben kunnen maken en dingen uitgesproken en afgestemd zijn.”

Op de vraag waarom hij vaak met Dori samenwerkt, is Rob duidelijk:
“Dori is een zeer toegankelijke persoon die het vertrouwen van de medewerkers snel gewonnen heeft. Zij kan in de individuele coaching in korte tijd de medewerker weer op weg helpen, door de gesprekken die ze met de medewerkers voert. Deze gesprekken worden door de medewerkers als prettig, maar ook als confronterend ervaren. Ook haar achtergrond als gedragswetenschapper vind ik heel waardevol. Ze heeft bovendien zelf als jeugdzorgprofessional gewerkt en kent dus als geen ander de vaak lastige situaties waarmee onze medewerkers dagelijks te maken krijgen. Daardoor kan ze zich goed inleven, maar weet ze óók heel goed hoe hier goed mee omgegaan kan worden.”

Dori Koenen coaching
Ieder kind heeft het recht om gehoord te worden, dat is mijn drive voor dit werk. Een goede beroepskracht kan hier aan bijdragen door in de eerste plaats zelf goed te luisteren naar ouder en kind. Mijn werkwijze typeert zich door te werken vanuit de actuele situatie. Het verhaal is leidend en ik werk daar luisterend, vragend en verdiepend mee.

Gezinshuis coaching

Contactgegevens
Dori Koenen coaching
Beverveen 309
3205 AD Spijkenisse

Tel: 06 22 65 64 21
E-mail: dori@koenen.nl
LinkedIn Dori Koenen coaching

KvK: 24432586
BTW: NL001440140B50
LVSC registratie
Registercoach: KOE011-RC
Supervisor: KOE011-S