Teambegeleiding

Een goed functionerend team is voor veel organisaties een waardevol bezit. Teambegeleiding is daarom vaak erg nuttig, wanneer er onrust binnen een team bestaat of ter preventie daarvan. Zo ook bij het team van Rob van Everdingen, gebiedsmanager van Enver.

Nadat een lid uit het team dat hij managede vertrokken was, constateerde de rest van het team dat er nog steeds onrust bestond. Ze constateerden zelf dat ze de neiging hadden om een zondebok aan te wijzen, maar dat er in dit geval meer achter zat en ze daar als team mee aan de slag moesten. “Op zo’n moment is er net even iets meer nodig dan een teamoverleg met mij om een vertrouwde omgeving te creëren zodat er meer gezegd kan worden dan normaal.”

Een veilig omgeving voor het uitspreken van frictie

“Dori kan als geen ander zo’n veilige omgeving creëren,” vertelt Rob. “Ze kan heel goed de emotie uit een situatie halen, zodat mensen er rationeler naar kunnen kijken. Wat ik Dori vaak zie doen is op een goede manier luisteren naar de medewerker en teruggeven wat ze gehoord heeft. Daar ligt de kracht van een extern persoon.”

Van zijn team hoorde Rob terug dat Dori er goed in was geslaagd om ook in teamverband dit gevoel van veiligheid te creëren. “Ze vertelt hen direct duidelijk dat het vanuit het team moet komen. Het team wil met elkaar verder, en daar kunnen ze Dori voor gebruiken, maar uiteindelijk moeten ze het zelf doen. De medewerkers gaven aan dat ze daardoor met elkaar begonnen te praten en durfden te zeggen wat er gezegd moest worden.”

Ervaring als gedragswetenschapper en jeugdzorgprofessional

Na de training werd door het team duidelijk aangegeven dat er noten waren gekraakt. “De ervaring leert dat de problemen nooit 100% opgelost zijn, maar er zijn wél belangrijke zaken opengegooid waardoor ze afspraken met elkaar hebben kunnen maken en dingen uitgesproken en afgestemd zijn.”

Op de vraag waarom hij vaak met Dori samenwerkt (naast het feit dat zij verbonden is aan hun organisatie), is Rob duidelijk: “Haar achtergrond als gedragswetenschapper vind ik heel waardevol. Ze heeft bovendien zelf als jeugdzorgprofessional gewerkt en kent dus als geen ander de vaak lastige situaties waarmee onze medewerkers dagelijks te maken krijgen. Daardoor kan ze zich goed inleven, maar weet ze óók heel goed hoe hier goed mee omgegaan kan worden.”